Biofides Zomerberichten


Beste vrienden, 
Met de zomervakantie voor de deur delen we met jullie enkele actuele zaken. 

Enkele actualiteiten van Biofides

  • Wereldcongres voor katholieke artsen in Rome
  • MaterCare International
  • Acta Medica Catholica
  • 100 jaar Belgische Artsenvereniging Sint-Lucas
  • Radio Maria Nederland
  • Het ‘Leuven Project’ voor katholiek onderwijs

De spanning stijgt bij Biofides naarmate het 26e Wereldcongres voor katholieke artsen en andere zorgprofessionals, in Rome, nadert. Samen met de Brusselse voorzitter van de Wereldfederatie van Katholieke Artsen (FIAMC) werken we aan de laatste voorbereidingen van het programma. Ondertussen komen de aanmeldingen binnen. Het thema is uitdagend: Is de geneeskunde geroepen om de mens te ‘repareren’ (lees: herstellen, voor zover mogelijk), of ook om hem te ’transformeren’ (veranderen, naar onze hand zetten)? Steeds meer lijkt de geneeskunde te worden ‘gebruikt’ om doelen na te streven die niet overeenkomen met onze menselijke natuur, geschapen naar God beeld en gelijkenis. De christelijke arts zou bij uitstek degene moeten zijn die begrijpt tot waar hij/zij kan gaan in het bijstaan van de mens bij zijn herstel, waar mogelijk. Daarbij geldt een mensvisie die geworteld is in de rede, en dus een hoog waarheidsgehalte in zich herbergt, én die gebaseerd is op het beeld van God dat in hem zichtbaar wordt. Niet alleen is de arts geroepen de mens als schepsel te eren en conform zijn natuur te herstellen: hij is geroepen mee te werken in het herstelplan van God, in Christus, die niet gekomen is voor hen die geen herstel nodig hebben, maar voor hen die dat wél nodig hebben, naar lichaam, ziel en  geest. Zoals wij u met Pasen schreven  is ons – naast veel organisatorisch werk – het jongerensymposium tijdens de laatste dag van het congres toevertrouwd. Daar zullen studenten geneeskunde en jonge artsen uit alle continenten elkaar ontmoeten rond het thema: “Getuigen van de hoop die in ons leeft” of: de manier waarop zij als gelovigen in de gezondheidszorg kunnen werken. Ook een jonge Nederlandse arts zal daar een getuigenis geven en mogelijk gaan er ook enkele Vlaamse studenten geneeskunde mee naar Rome. Het congres vindt plaats in het Instituut ‘Augustinianum’, gelegen aan het Sint-Pietersplein, op 15-17 september 2022. Inschrijving tot 1 augustus voor een gereduceerd tarief. Info: www.fiamc-rome2022.org

Voorafgaand aan het Wereldcongres in Rome zal er op vrijwel dezelfde locatie, maar enkele dagen eerder, een congres zijn van de hulporganisatie MaterCare International, die gespecialiseerd is in gezondheidszorg aan vrouwen en moeders in de derde wereld. Wij zijn gevraagd daar ook een voordracht te geven, over de schoonheid van het lichaam van man en vrouw, geïnspireerd door de theologie van het lichaam van de H. Paus Johannes Paulus II. 

Deze maand is het eerste nummer van dit jaar van het meertalige blad Acta Medica Catholica uitgekomen, dat wij maken voor de Belgische katholieke artsenvereniging Sint-Lucas (www.cathmed.be). Met daarin: 

  • Adieu à notre président / Afscheid van onze voorzitter (In memoriam Dr. Henri Maréchal)
  • Het honderdjarig bestaan van de Belgische Artsenvereniging Sint-Lucas vzw – Dr. Paul Deschepper
  • Médecine réparatrice ou transformatrice – Prof Dr. Bernard Ars, président de la Fédération Mondiale des Médecins Catholiques, sur le congrès du 15-17 septembre à Rome.
  • Geloven is zo veel meer – Hugo Vanheeswijck, research coördinator en editoriaal assistent aan het Verbiest-Instituut te Leuven.
  • L’indifférence religieuse : une catégorie désuète ? – Jean-Marie Donegani, professeur émérite des universités à l’Institut d’études politiques de Paris.
  • Natuurlijke gezinsplanning en huwelijkse kuisheid – Dr. Jacqueline Van de Walle, huisarts
  • A Catechesis on the Human Person and Gender Ideology – Msgr. Michael F. Burbidge, Bishop of Arlington

Het blad richt zich niet alleen op artsen maar op alle werkers in de gezondheidszorg en andere belangstellenden, ook in Nederland. Nog geen abonnee ? Nog geen lid? Vraag een proefnummer aan of meldt uit aan via info@cathmed.be.

De Belgische katholieke artsenvereniging bestaat dit jaar 100 jaar wat gevierd zal worden met een symposium in de abdij van Grimbergen. Ook Nederlanders zijn welkom! Het thema is: ‘100 jaar katholieken in de geneeskunde: verleden, heden en toekomst’. De erevoorzitter en nestor van de vereniging, Dr. Paul Deschepper (slechts vijf jaar jonger dan de vereniging!), zal over het verleden spreken; ondergetekende over het heden en de Brussels voorzitter van de Wereldfederatie van katholieke artsen, Prof. Dr. Bernard Ars, over zijn visie op de toekomst. Info: www.cathmed.be.

In Nederland blijven we onze uitzendingen verzorgen bij Radio Maria: eens in de twee weken op vrijdag om 10.15, 16.30 en 23.15 uur. Elke uitzending duurt ongeveer 15 minuten. (Mogelijk verandert de programmering na de zomer). Nadien zijn de uitzendingen te beluisteren op de ‘Radio Maria Nederland Soundcloud’ – ‘Biofides’, of via onze eigen Biofides Soundcloud. We bespreken daar thema’s die vaak door de actualiteit ingegeven worden. Betrekkelijk veel aandacht besteden we aan thema’s rond seksualiteit, vanwege de enorme verwarring die daaromtrent bestaat. Zijn wij wat we voelen dat we zijn of ontdekken we onze identiteit ook niet door ons lichaam, onze biologie, en met ons gezonde verstand? En hoe kan het geloof ons helpen om achter onze ware seksuele identiteit en oriëntatie te komen, er naar te leven en er ook gelukkig mee te worden? Spreken wetenschap en geloof elkaar in deze tegen, of juist niet? U raadt het antwoord. Ook hebben we meer dan eens gesproken over het levenseinde van de mens, mede omdat we daar in binnen- en buitenland nogal eens over gevraagd worden te spreken. Dat heeft te maken met de reputatie die onze twee ‘lage landen’, België en Nederland, op dit punt in de rest van de wereld ‘genieten’. Men vraagt dan naar onze gedachten daarover. Die zijn steeds filosofisch, sociaal-cultureel en spiritueel van aard, eerder dan direct actiegericht. Wij zien het als onze taak om mensen te helpen helder over deze zaken na te denken en te ontdekken wat ‘waar, goed en mooi’ is. Dat sluit uitdrukkelijk in – als men het wil horen – Gods visie op ons bestaan, die Hij aan de mensheid openbaart.

In onze Paasbrief schreven we u over een project rond het katholieke onderwijs in Vlaanderen (maar ook interessant voor Nederland). Een theologische analyse van wat men in Vlaanderen onder katholiek onderwijs verstaat, van een bevriende Australische theoloog is inmiddels in het Engels verschenen in de Irish Theological Quarterly. We hopen dat de vertaling dit najaar in het Nederlands-Vlaamse theologisch tijdschrift Communio zal kunnen verschijnen. Dat kan aanleiding geven tot een grondige herbezinning op het katholieke onderwijs, zoals de manier waarop dit weer een onderdeel kan worden van de evangeliserende aanwezigheid van de Kerk in de samenleving. 

Zo gaan we een druk najaar in, met dank voor de steun en aanmoedigingen die wij van u mogen ervaren. Getuigen van de schoonheid, waarheid en goedheid van het leven, hier op aarde en daarna, dat behoort tot de ‘core business’ van Biofides. Daar komen wetenschappelijke en godsdienstige inzichten samen, zonder deze met elkaar te verwarren, zonder ze van elkaar los te koppelen. We blijven vertrouwen op uw steun, om ook onze rekeningen te kunnen blijven betalen.

Wij wensen u een heerlijke, zegenrijke zomerperiode!

En wellicht ontmoeten we enkelen van u in Rome! 

Vincent Kemme

Biofides.org
Parklaan 29-2  
B-9300 Aalst (B) 
E: info@biofides.org 
T: +32 474 771 971

Dank aan onze sympathisanten die ons werk steunen.
Dank aan de anderen om een (maandelijkse) financiële bijdrage te overwegen! 

IBAN: BE04 3930 2829 8831
BIC: BBRU BE BB

Wilt u automatisch van deze berichten op de hoogte gehouden worden?
Klik hier en meld u aan voor de elektronische nieuwsbrief.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.