Rationele gronden om te geloven

Kan je op een ‘geloofwaardige’ manier katholiek zijn, dat wil zeggen: met je volle verstand?! Dat was het thema van de laatste uitzending van Biofides bij Radio Maria voor de zomer van 2018. Programmamaker  Gerro Nap liet zich inspireren door de link naar de website ‘Credible Catholic’ die hij aantrof op de Facebook-pagina van Biofides en ondervroeg ons over de redelijke argumenten om te kolen tot de conclusie dat God bestaat. 

‘Credible Catholic’ is een initiatief van de Amerikaanse jezuïet en priester Robert Spitzer, stichter van het ‘Magis Center for Reason and Faith’. Op die website werkt hij in een aantal modules uit hoe je op een geloofwaardige manier katholiek kan zijn. In de uitzending noemden we allereerst twee redenen om niet in God te geloven, meer zijn er eigenlijk niet. Die redenen zijn:

  • dat je God niet kunt aantonen, wetenschappelijk;
  • het bestaan van lijden in een door een goede en almachtige God geschapen liefde.

We haalden Thomas van Aquino aan die stelt dat dit de enige twee serieuze redenen zijn om niet in God te geloven. Maar die redenen zijn ook te weerleggen. Iemand die dat heel goed doet, aan de hand van Thomas, is de Amerikaanse filosoof Peter Kreeft, een tot het katholieke geloof bekeerde calvinist uit een familie van Nederlandse herkomst. Op zijn website werkt hij maar liefst twintig argumenten uit die pleiten voor het bestaan van God, tegenover die twee die er tegen pleiten. In de uitzending hebben we die twee argumenten kort weerlegd.

Ook zijn we ingegaan op het belangrijke onderscheid tussen ‘bewijs’ en ‘argument’ voor het bestaan van God. Omdat God ‘buiten’ tijd en ruimte is, en ook niet materieel is of een ‘energie’, is hij (natuur-) wetenschappelijk niet te ‘bewijzen’. Maar de natuurwetenschappen geven welk talloze aanwijzingen voor het bestaan van ‘iets of iemand achter de knoppen van ons bestaan in het universum. Kort hebben we het argument van de ‘fine-tuning’ besproken: et feit dat een aantal ‘kosmologische constanten’ zoals de sterkte van de zwaartekracht of de lichtsnelheid heel precies afgesteld lijken te zijn. aren ze een getal vele cijfers achter de komma groter of kleiner, dan zou ons universum exploderen of imploderen, of in elk geval geen leven kunnen herbergen. Daarmee is het bestaan van God niet aangetoond, maar is de redelijkheid van het geloof in een intelligente ‘regelaar achter de schermen’ wel te verdedigen, beter dan ’toeval’ als verklaring.

Ook gingen we in, naar aanleiding van een vraag over Adam en Eva, op het onderscheid tussen theologie en natuurwetenschap. Beiden streven naar de waarheid. De theologie, dus de rationele interpretatie van de Heilige Schrift en de joods-christelijke traditie, doet dat vanuit het perspectief van de zelfopenbaring van God. De natuurwetenschappen, zoals de biologie, doen dat vanuit de tastbare werkelijkheid van het aardse even, zijn geschiedenis, geologische aardlagen, dateringstechnieken, fossiele vondsten en meer. Beide, theologie en biologie, moeten goed van elkaar onderscheiden worden.

Veel vragen blijven vooralsnog onbeantwoord, maar beide vormen van ‘wetenschap’ streven naar meer kennis en begrip van ons bestaan. We moeten theologie en biologie niet van elkaar scheiden, maar ook niet op een ondoorzichtige manier met elkaar vermengen. Op vele vragen zullen we pas in de verre toekomst of misschien wel nooit (hier op aarde) het antwoord vinden. Maar er is dus geen enkele reden om aan de geloofwaardigheid van het katholieke geloof te twijfelen, met op basis van dekennis van de natuurwetenschap. Beide houden zich met andere vragen bezig aangaande ons bestaan.

Over dit onderwerp valt nog veel te zeggen. We verwijzen hier naar:

Wilt u Biofides steunen?

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in 1. Biologie & Geloof, Blog, Blog, Radio Maria Nederland, Wetenschap & Geloof. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.