Hersenchirurgie en transhumanisme

Tijdens het congres ‘Geneeskunde: reparatief of transformatief‘, van de Wereldfederatie van Katholieke Artsen, gehouden in Rome, in september 2022, sprak Dr. Paul Camarata, een hersenchirurg uit Kansas City, over de geschiedenis, het heden en de nieuwste ontwikkelingen in zijn vak.

Welke wegen slaat de geneeskunde in het algemeen en de hersenchirurgie in het algemeen in, in een tijd van die gekenmerkt wordt door een materialistisch en atheïstisch wereld- en mensbeeld, waar men zichzelf niet langer ziet als ‘naar Gods beeld en gelijkenis geschapen’, en waar we de neiging hebben de men snaar onze wensen te veranderen, de gegeven menselijke natuur eerder als een ‘beperkende factor’ ziend die voorbijgestreefd kan worden, wellicht zelfs wel achter ons gelaten worden om binnen te treden van eentijd van ‘post-humanisme’.

Het christelijk mensbeeld omvat echter een ’transcendentaal humanisme’, waar ruimte is voor die andere dimensie, die de mens maakt tot wat hij is, in wezen: een twee-eenheid van lichaam en geest, van immanentie en transcendentie, van dat wat wij kunnen meten en genezen, en dat wat ons overstijgt en opent voor de werkelijkheid van God.

Wat houdt dat in voor de hersenchirurgie, waar de arts ingrijpt in dat deel van het menselijk lichaam waar het ‘ik’ zetelt, het zelfbewustzijn, de vrije wil en het vermogen om God te kennen…

In een vraaggesprek met Trudie Spoor, presentatrice van het programma Venite et Audite bij Radio Vechtdal lichten we een tipje van de sluiter. U kunt dat vraaggesprek live beluisteren om zondag 7 mei om 17 uur bij Radio Vechtdal FM en nadien hier in deze ‘post’.

Voor de volledige tekst van de voordracht van Dr. Paul Camarata schaft u het boek aan met alle lezingen van het artsencongres in Rome.

Dit bericht is geplaatst in Blog, Geloof en Geneeskunde, Gezondheidszorg, Radio Vechtdal. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.