Moeten we Genesis figuurlijk begrijpen?

genesisWerden mensen waarover in het boek Genesis gesproken wordt werkelijk 900 jaar oud? Tim Staples, directeur apologetica en evangelisatie bij het Amerikaanse  apostolaat ‘Catholic Answers’ (San Diego, Californië), bekeerde zich in 1988 tot het katholieke geloof, was opgegroeid als  ‘Southern Baptist’, was enige jaren jeugdleider in een ‘Assembly of God’ gemeenschap. Hij was vier jaar in het bij het Korps Mariniers van de Amerikaanse strijdkrachten en volgde vervolgens zes jaar een priesteropleiding en haalde een graad in de filosofie. Hij studeerde daarna twee jaar theologie maar realiseerde zich dat hij niet geroepen was tot het priesterschap en verliet het seminarie in 1994. Tim is sindsdien werkzaam in katholieke apologetica en evangelisatie.

 

 

Ja, Tim neemt Genesis figuurlijk, ook al staat het iedereen vrij daar zijn eigen oordeel over te hebben. De katholieke kerk beweegt in haar verstaan van de eerste elf hoofdstukken van Genesis weg van een al te letterlijke interpretatie. Paus Pius XII zegt dat bijvoorbeeld in zijn encycliek over de Heilige Schrift ‘Divino afflante Spiritu’ (1943) en je ziet dat ook in de Catechismus van de Katholieke Kerk, paragraaf 337. Tim citeert uit een Amerikaans ‘Katholiek Commentaar op de Heilige Schrift’ dat de zaken uiteenzet en waarin je vindt dat inderdaad er ook kerkvaders en kerkleraren waren die Genesis meer letterlijk interpreteerden, maar dat we in de loop der eeuwen gegroeid zijn in ons verstaan van de Heilige Schift. Dis het is niet zo dat dat vroeger tot de leer van de kerk behoorde en nu niet meer. Het is altijd een kwestie van vrije theologische discussie geweest.

In de heidense literatuur uit dezelfde tijd als die waarin Genesis geschreven werd vind je ook ‘oudsten’ en voorname persoonlijkheden waarvan  gezegd wordt dat ze duizend jaar leefden. Dat was dus onderdeel van de literaire stijl die algemeen gebruikelijk was in die tijd. De afnemende leeftijden in Genesis zou een uitdrukking kunnen zijn van de verspreiding van de zonde in de tijd. Ook de genealogieën in de bijbel moeten we niet te letterlijk nemen. Ze zijn niet volledig, generaties worden soms overgeslagen. De reden daarvoor is van literaire aard: men wilde het in een veelvoud van zeven of van veertien, nummers die volmaaktheid uitdrukken, om aan te geven dat het om Gods gunst ging, Gods volk, Gods genealogie. Men was er niet op uit om een strikte historische chronologie te geven maar een glorievolle genealogie van het volk van God.

Bron: Youtube-kanaal ‘catholiccom’ 10 november 2010

Dit bericht is geplaatst in 1. Biologie & Geloof, Blog, Wetenschap & Geloof met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.