Kunstmatige intelligentie en geneeskunde

Naar aanleiding van twee artikelen in het Nederlands Dagblad gaan we vrijdag 24 augustus bij Radio Maria Nederland in op de rol kunstmatige intelligentie in de geneeskunde. Het gaat dan – getuige beide artikelen – om de snellere, betere, meer vroegtijdige detectie van ziekten zoals bijvoorbeeld beroertes of borstkanker. Hoe moeten we kunstmatige intelligentie begrijpen, in vergelijking tot menselijke intelligentie? Hoe moeten we het ethisch evalueren? Zijn er alleen maar oordelen aan of ook nadelen? Is er niet hert gevaar dat artsen teveel op deze technologie gaan leunen? En wie is er verantwoordelijk als het misgaat en een verleerde diagnose wordt gesteld: de arts, het ziekenhuis of de ontwikkelaar van de technologie?

Het artikel over Kunstmatige Intelligentie en borstkanker zwijgt in alle talen over de verhoogde kans op borstkanker door langdurig gebruik van hormonale anticonceptie (de pil, het hormoonspiraaltje of implantaten). De vraag is of we naast vroegtijdige detectie ook niet meer aandacht moet zijn voor preventie. Er zijn betrouwbare methodes voor natuurlijke geboorteregeling, die geen kanker verwekken en even betrouwbaar zijn als ‘de pil’.

Biofides is eens in de twee weken op vrijdag om 10.15, 16.30 en 23.15 uur te beluisteren, live op de website van Radio Maria Nederland. Elke uitzending duurt ongeveer 15 minuten.

Links

Dit bericht is geplaatst in Bio-ethiek, Geloof en Geneeskunde, Radio Maria Nederland met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.