Uitdagingen voor jonge katholieke artsen

In de uitzending van Biofides bij Radio Maria Nederland van vrijdag 11 augustus staan we stil bij het succes van mede door ondergetekende geïnitieerde bijeenkomsten voor studenten geneeskunde en jonge katholieke artsen  (maar ook voor scholieren die overwegen geneeskunde te gaan studeren)  tijdens de Wereld-jongerendagen (WJD) in Lissabon.

Een ‘bootcamp‘ voorafgaand aan de WJD bracht een 35 jongeren uit diverse continenten bijeen om na te denken over hun roeping tot de geneeskunde, de verhouding geloof en geneeskunde (de katholieke medisch ethiek) en de manier waarop zij in hun land of regio dergelijke vormingsactiviteiten op zouden kunnen zetten. Tijdens de WJD werd een symposium van een halve dag  georganiseerd voor deelnemers aan de WJD die zich interesseren voor de geneeskunde of al arts zijn. De opkomst voor dit symposium overtrof elke verwachting: de collegezaal puilde uit en men moest mensen weigeren…

Een van de uitdagingen waar jonge katholieke artsen voor komen te staan is het gebruik van anticonceptie. Ook onder artsen wordt de trend vastgesteld dat meer en meer vrouwen of (echt-)paren voor natuurlijke methoden van geboorteregeling (NFP) kiezen, vanwege de bijwerkingen van de hormonale anticonceptie (in welke vorm dan ook): verhoogde kans op borstkanker, trombose, stemmingsveranderingen, etc. Volgens recente berichten uit de media zouden die methoden niet betrouwbaar zijn en daardoor leiden door een toename in het aantal abortussen. Dat is tenminste ten dele ‘misinformatie’: wetenschappelijk staat vast dat NFP even betrouwbaar is als de pil maar natuurlijk hangt, net als bij pilgebruik, veel af van de zorgvuldigheid waarmee mannen en vrouwen omgaan met om het even welke methode van geboorteregeling. 

Voor jonge en minder jonge katholieke artsen is er de vraag wat zij hun patiënten kunnen aanbieden, anders dan de hormonale anticonceptie. Sommigen kiezen ervoor vrouwen (liefst met hun mannen erbij) de natuurlijke methoden zelf aan hen aan te leren, ook al kost hen dat veel tijd die ze niet vergoed krijgen (of zelfs in conflict brengen met hun collega’s)… Dit is voor katholieke artsen wellicht een van de meest delicate kwesties op dit moment, meer nog dan abortus en euthanasie. Vanwaar de noodzaak voor jonge katholieke artsen om zich nationaal en internationaal te verenigen om dergelijke thema’s met elkaar te kunnen bespreken, te bestuderen, en concrete oplossingen voor te stellen, rekening houdend met de specifieke omstandigheden in hun land. 

Vincent Kemme

Naast oprichter-directeur van Biofides :

  • hoofdredacteur van het tijdschrift Acta Medica Catholica van de Belgische Medische Vereniging Sint-Lucas (www.cathmed.be)
  • assistent van de voorzitter van de Wereldfederatie van Katholieke Medische Verenigingen (www.fiamc.org)
Dit bericht is geplaatst in Geloof en Geneeskunde, Radio Maria Nederland met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.